Brak ogrodu to nie problem-uprawa mikrowarzyw w domu! Kiełki, mikrolistki, młode listki-co to jest, czym się różnią i dlaczego warto uwzględnić je w swojej diecie?
31 stycznia 2022Jaki jest najzdrowszy i najszybszy do wyprodukowania produkt roślinny, a w dodatku można wyhodować go na domowym parapecie? Otóż są to kiełki, mikrolistki i młode listki (=mikorowarzywa)! Uznawane są za superfoods czyli żywność, która jest nieprzetworzona, wysoce bogata w witaminy i minerały, wpływająca pozytywnie na stan zdrowia człowieka. Ich uprawa może odbywać się cały rok w domu. Bez większego wysiłku uzyskasz zdrowe i smaczne mikrowarzywa gotowe do spożycia we wczesnej fazie wzrostu. Dowiedz się jakie są różnice pomiędzy tymi trzema formami roślin, dlaczego warto je uprawiać i spożywać.
Różnice pomiędzy kiełkami, mikroliściami i baby leaf.
Mikrolistki
Dlaczego warto jeść i uprawiać mikrowarzywa?
Różnice pomiędzy kiełkami, mikrolistkami i baby leaf
Mikrowarzywa dzielą się na kiełki, mikrolistki (=microgreens) i młode listki (=baby leaf). Różnią się przede wszystkim fazą wzrostu-w pierwszej fazie wzrostu rośliny pojawiają się kiełki, następnie mikrolistki, a na końcu młode listki. Różnice pojawiają się również w rodzaju stosowanego podłoża oraz czasie od wschodów do spożycia. Poniżej przedstawiamy tabelę systematyzującą wymienione różnice:
Rodzaj mikrowarzywa | Podłoże | W jakiej formie spożywamy | Czas od wysiewu do spożycia |
KIEŁKI | bez podłoża organicznego-wystarczy nośnik np.kiełkownica/słoik | w całości z częścią nasion | ok 3-4 dni |
MIKROLISTKI | niewielka ilość ziemi/lignica/wata/kiełkownica z siatką mała lub duża | ścięte całe roślinki w fazie pierwszych liści (ścinamy nożyczkami) | ok 2 tygodnie |
MŁODE LISTKI | ziemia/podłoże kokosowe | większe od mikroliści-rośliny w fazie kolejnych par liści, (ścinamy nożyczkami) | ok 3-4 tygodnie |
Charakterystyka mikrowarzyw – zielone miniaturki roślin
Kiełki
Pierwsza faza wzrostu rośliny. Kiełki uprawia się bez podłoża organicznego -wystarczy nośnik-np. kiełkownica plastikowa/szklana/gliniana lub słoik. Ciekawym rozwiązaniem są kiełkownice w formie szklanego słoika . Dostępne są o pojemności 0,5 l, 1 l lub w zestawach 2 lub 3 słoikach 0,5 l. Nie dosyć, że mają piękny design pasujące do każdego wnętrza to są ekologiczne i wielokrotnego użytku. Dzięki niej w szybki i bardzo łatwy sposób uzyskasz pyszne i zdrowe kiełki! Jeśli chcesz zobaczyć jak używać tego rodzaju kiełkownicy obejrzyj nasz film video z serii #pieknierosna!


Kiełki spożywa się w całości, z częścią nasion. Czas od wysiewu do spożycia wynosi ok 3-4 dni.
Skąd wzięły się kiełki? Do Europy przywędrowały z Bliskiego Wschodu, a konkretniej z Chin, gdzie były spożywane i stosowane jako lek już w starożytności. Odkryto je przypadkiem podczas morskiej żeglugi. Wyprawa się przedłużała, na statku zostały tylko nasiona fasoli, które zaczęły kiełkować. Uczestnicy żeglugi z braku innego pożywienia spróbowali wykiełkowanej fasoli, która okazała się smaczna i pożywna. Zdobywają coraz większą popularność, głównie za sprawą rosnącej popularności diety wegetariańskiej. Kiełki to bomba witaminowa. Mimo swoich małych rozmiarów potrafią wzbogacić dietę człowieka w najpotrzebniejsze składniki odżywcze. Zawierają wiele witamin (A,D,E,K,C,PP,B), minerałów (żelazo, magnez, potas, miedź, cynk, selen), białko, błonnik, nienasycone kwasy tłuszczowe, aminokwasy. Są źródłem antyoksydantów, które chronią przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.


Niezwykle cenne są kiełki brokuła, które mają właściwości antynowotworowe. Zawierają one sulforalfany likwidujące wolne rodniki. Warto również zwrócić uwagę na kiełki lucerny -zwane Alf-al-fa (z arabskiego ojciec wszelkiego pożywienia), które zawierają bardzo dużą ilość żelaza i łatwo przyswajalnego białka.


Regularne spożywanie kiełków wzmacnia odporność organizmu, działa przeciwnowotworowo, przeciwdziała różnym schorzeniom (np. zawałom), uzupełnia braki witamin i minerałów, pozytywnie wpływa na poprawę stanu skóry. Kiełki różnią się kolorem jak i smakiem, w zależności od tego jakiego gatunku są to kiełki (np.kiełki rzodkiewki-lekko różowe, pikantne, kiełki brokuła zielone, delikatniejsze itd.). Te mikrowarzywa są nie tylko smaczne ale również niskokaloryczne! Poza wymienionymi wyżej kiełkami brokuła i lucerny polecamy również:
- kiełki rzodkiewki
Kiełki rzodkiewki oprócz pięknego koloru mają lekko ostry, ciekawy smak. - fasoli mung
- soczewicy
Kiełki soczewicy są polecane kobietom w ciąży-ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego oraz witamin C, B1, PP. - słonecznika
Ciekawą propozycją są też mieszanki kiełków:
W zakładce Nasiona na kiełki w e-sklepie znajdziesz pełną ofertę tych nasion.
Posiadamy również ofertę nasion BIO, w której również znajdziesz BIO nasiona na kiełki.
Poznaj 8 powodów dla których warto jeść kiełki zimą! Już w lutym ukaże się na ten temat nasz artykuł.
Mikrolistki
Druga faza wzrostu rośliny. Mikrolistki uprawia się w niewielkiej ilości ziemi, na ligninie, wacie lub w kiełkownicy z siatką. Przydatny może okazać się pojemnik do uprawy mikrolistków. Jest to wygodne i praktyczne zastosowanie. Roślinki ścina się nożyczkami w pierwszej fazie liści. Czas od wysiewu do spożycia wynosi ok 2 tygodnie.




Zwane inaczej microgreens podobnie jak kiełki są bardzo zdrowe, zawierają wiele witamin, minerałów, antyoksydantów, mikroelementów i enzymów, dzięki którym są lepiej trawione. Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych przeprowadził w 2014 roku badania z których wynika, że najwięcej witaminy C, tokoferoli, karotenoidów, filochinu maja: czerwona kapusta , kolendra , szarłat jadalny. Mikrolistki rzodkiewki zwyczajnej i gorczycy sarepskiej charakteryzują się dużą dostępnością antyoksydantów i minerałów. Oprócz wymienionych powyżej mikrolistków polecamy też nasiona na micgrogreens:




W zakładce Mikrolistki w e-sklepie W.Legutko znajdziesz pełną ofertę tych nasion!
Młode listki
Trzecia faza wzrostu rośliny. Młode listki (=Baby Leaf) uprawia się w ziemi lub podłożu kokosowym. Baby leaf są większe od mikrolistków, ścina się je również nożyczkami, z fazie kolejnych par liści (drugich, trzecich itd.). Obrywamy tylko listki pozostawiając rośliny do dalszego wzrostu. Listki można obrywać przez kilka następnych tygodni! Baby leaf to zazwyczaj warzywa liściowe. Polecamy m.in. młode listki:
- rokietty siewnej ,
- portulaki warzywnej,
- rukoli,
- sałaty liściowej ‘Lollo Bionda’ ,
- grochu cukrowego
- kapusty mizuny
Kapusta mizuna-mieszanka odmian: dzięki fioletowym i zielonym, postprzępionym listkom prezentuje się niezwykle ciekawie. Młode listki sałaty liściowej 'Lollo Bionda’ dostarczą Ci wiele witamin i minerałów! Wiedziałeś, że nasturcja ma jadalne liście i kwiaty? Takie młode listki mają lekko pikantny smak i ciekawy kształt.
Ciekawą propozycją są mieszanki nasion:
-pikantna -mix sałat, kapust, brukwii i rukoli
-mieszanka fitness -kilka odmian sałat i endywii
-mieszanka łagodna-mix szpinaku, buraka, rzeżuchy, brukwi i rokietty siewnej




W zakładce Młode Listki w e-sklepie znajdziesz pełną ofertę nasion!
Mikrowarzywa maksimum korzyści. Dlaczego warto jeść i uprawiać mikrowarzywa?


Ponieważ mikrowarzywa zawierają ok 40 razy więcej składników odżywczych niż ich dorosłe formy warzyw! Wow! Istna bomba witaminowa. Dlaczego aż tyle? Odpowiedź tkwi w nasionach – rośliny kumulują w nich wartości odżywcze aby przekazać je kolejnemu pokoleniu, w tym wypadku kiełkom. Suche nasiona nie są przyswajalne w takim stopniu jak kolejne formy wzrostu roślin (kiełki, mikroliście, młode listki). Kiełkowanie jest najbardziej intensywnym czasem w życiu rośliny, w którym dochodzi do przekształcania substancji zapasowych na łatwiej przyswajalne związki proste. W tym czasie syntetyzowane są witaminy i aktywują się enzymy. Ten sam proces zachodzi zarówno w kiełkach, mikrolistkach jak i baby leaf.
Te mini warzywa mają w sobie wiele skumulowanych ilości witamin, soli mineralnych, antyoksydantów, białka, barwników asymilacyjnych (przeciwutleniacze przekształcane przez organizm w witaminy). Są jak shot energetyczny dla ludzkiego organizmu. Zamiast suplementów diety polecam zjeść garść mikrowarzyw! Spróbuj a zobaczysz różnicę w samopoczuciu i wyglądzie.
W zależności od gatunku można uzyskać wiele różnych kolorów i smaków – np. różowe, ostre kiełki rzodkiewki, jasnozielone, delikatne kiełki lucerny, zielone, cytrynowe mikrolistki bazylii cytrynowej, czerwone młode listki sałaty Lollo Rossa. Warto wspomnieć, że ten smak jest skumulowany. W niepozornych małych roślinkach drzemie nie tylko moc zdrowia ale również smaku.


Spożywanie mikrowarzyw niesie więc dla zdrowia same korzyści. Kiełki, mikrolistki i młode listki można jeść przez cały rok, jednak szczególnie przydadzą się zimą, kiedy ciężko o świeże warzywa. Najlepsze jest to, że każdy może je w prosty i bezproblemowy sposób uprawiać w domu przez cały rok! Tym samym zyskujesz całoroczny dostęp do świeżych produktów. Swoją uprawę mikrowarzyw możesz prowadzić na parapecie w domu, a w cieplejszych porach roku na balkonie, tarasie czy w ogródku. Tym sposobem wiesz, co jesz! Wiesz, że Twoje mikrowarzywa nie są pryskane żadnymi środkami chemicznej ochrony roślin ani nawozami i że są po prostu zdrowe. Więc jeśli nie masz ogródka to mimo wszystko możesz uprawiać warzywa, tylko te w wersji mini!


Uprawa mikorwarzyw z nasion daje również wiele satysfakcji, obserwujemy rozwój roślin, dbamy o nie, może być to nie lada atrakcja zarówno dla dorosłych jak i dzieci. Daje to też kontakt z naturą, a wszelkie działania ogrodnicze mają pozytywny wpływ na ludzką psychikę (hortiterapia).
Mikrowarzywa mają również dobroczynny wpływ na urodę-wzmacniają włosy, skórę i paznokcie.
Oprócz walorów smakowych i zdrowotnych mikrowarzywa posiadają walory dekoracyje – potrawy udekorowane różnokolorowymi kiełkami czy też listkami nabierają całkiem innego wymiaru, stają się ciekawsze i bardziej eleganckie.
Mikrowarzywa mogą również podgryzać Twoje pupile! Pies, kot, królik, chomik-chętnie poskubią sobie te małe formy roślin.


Mam nadzieję, że po tym artykule nie są już Ci obce pojęcia kiełków, mikrolistków i młodych listków oraz, że zobaczysz w warunkach domowych jak #pieknierosna i będziesz je jadł dla swojego zdrowia i urody!
Nadzór merytoryczny nad artykułem: Dyrektor ds. Jakości, Laboratorium W.Legutko P. Jolanta Marszałek