8 powodów, dla których warto jeść kiełki

8 powodów, dla których warto jeść kiełki

Kiełki-to nic innego jak kiełkujące nasiona, pierwsza faza wzrostu roślin. Znane i stosowane już w starożytności. W dzisiejszych czasach uznawane za nowe superfoods. Bomba witaminowa która dodatkowo jest lekkostrawna, niskokaloryczna i zarazem smaczna! Mimo swoich niewielkich rozmiarów mogą nam zapewnić niezbędne dla zdrowia składniki odżywcze. Posiadają skumulowaną ilość witamin, minerałów i błonnika, o wiele wyższą niż w pełni wykształcone warzywa i owoce. Zalecane do spożywania przez cały rok, jednak niezwykle cenne jesienią i zimą kiedy brakuje świeżych warzyw i owoców. Co więcej każdy może je uprawiać u siebie w domu w bardzo prosty i ekonomiczny sposób. Powodów, dla których warto spożywać i uprawiać kiełki jest wiele, poniżej 8 najważniejszych z nich. 

Czym są kiełki?

Kiełki to jedne z trzech tzw. mikrowarzyw (pozostałe to mikrolistki i młode listki). Jest to kiełkująca z nasiona roślina w bardzo wczesnej fazie wzrostu. Jak jeść kiełki? Spożywa się je najlepiej świeże, w całości, z częścią nasion. Na pewno kojarzysz wielkanocną rzeżuchę-są to właśnie kiełki! Wysiewasz nasiona zazwyczaj na mokrą ligninę/watę, czekasz aż urosną i spożywasz do jajek na Święta. Kiełki są istną bombą witaminową, ponadto zawierają dużą ilość minerałów (m.in. żelazo, cynk, potas, miedź, selen), białko, aminokwasy, błonnik, antyoksydanty. W skrócie zawierają najpotrzebniejsze dla zdrowia człowieka składniki odżywcze i to w skumulowanej ilości (ponad 40 razy więcej niż w dojrzałych roślinach!).

4 rodzaje kiełków w miseczkach drewnianych, obok drewniane łyżki z kiełkami, całość na jasnym tle
Kiełki to istna bomba witaminowa!

Jak człowiek wpadł na to, że kiełkujące nasiona są jadalne? Jak większość wynalazków i nowych produktów dowiedziano się o nich przypadkowo. Podczas morskiej żeglugi zabrakło pożywienia, a transportowane nasiona fasoli zaczęły kiełkować. Jak człowiek głodny to wszystko zje, więc uczestnicy chińskiej żeglugi spróbowali spożyć kiełkujące nasiona. Okazało się, że są smaczne ale też pożywne! Jako lek i pożywienie były używane już w starożytnych Chinach, skąd później zawędrowały do Europy. Cesarz Chin Shen Wung stworzył pierwszy traktat o właściwościach leczniczych roślin, który jest bazą współczesnej medycyny chińskiej. Zawarto w nich informacje o właściwościach zdrowotnych kiełków. Z doświadczenia chińskiej żeglugi i odkrycia kiełków skorzystał w późniejszym czasie podróżnik James Cook. Podczas swoich podróży zabierał kiełkujące ziarna na statki i podawał je załodze aby chroniły ją przed groźnym wtedy szkorbutem (kiełki zawierają bardzo duże ilości witaminy C). Początkowo w Europie wykorzystywano tylko kiełki żyta aby otrzymać słód do piwa. W miarę zwiększania świadomości zdrowego odżywiania doceniono zdrowotne i odżywcze właściwości kiełków i zaczęto je spożywać. 

Dlaczego warto jeść kiełki? 

  • Kiełki czyli skarbnica antyutleniaczy

W obecnych czasach stres towarzyszy coraz większej liczbie ludzi powodując szereg chorób mu towarzyszących (np. choroby serca i układu krążenia, cukrzyca, wrzody żołądka i dwunastnicy itd.) Stres staje się epidemią XXI wieku. Poza stresem rozumianym pod pojęciem uczucia niepokoju spotykamy się ze stresem oksydacyjnym związanym z tlenem. Pierwiastek ten jest niezbędny dla życia człowieka, dlaczego zatem antyutleniacze są dla nas dobre? Otóż każdy z wolnych rodników posiada wolny elektron i szuka komórki, której mógłby zabrać elektron aby stworzyć parę. Odbiera elektrony również od zdrowych komórek (białek, DNA, tłuszczów) co w konsekwencji uszkadza komórki. I tutaj z pomocą przychodzą antyoksydanty, które są swoistą tarczą ochronną dla zdrowych komórek. Wolne rodniki trafiając na antyoksydanty odbierają im elektrony, a nie zdrowym komórkom. Jest to bardzo ważne ponieważ uszkodzone komórki podnoszą ryzyko wystąpienia wielu groźnych chorób takich jak Alzhaimer, stwardnienie rozsiane, choroby serca, nowotwory, choroby skóry oraz przyczyniają się do szybszego starzenia się organizmu. Dlatego tak ważne jest dostarczanie antyoksydantów naszemu organizmowi! Człowiek posiada wewnętrzne antyoksydanty jednak liczba wolnych rodników wzrasta, chociażby przez zanieczyszczenie powietrza, stres, zły tryb życia, przez co ich ilość nie wystarcza do neutralizowania wolnych rodników i w konsekwencji powstaje właśnie stres oksydacyjny. To wszystko może wydawać się skomplikowane, jednak jednym ze sposobów aby temu zapobiec jest po prostu spożywanie kiełków! Jedząc kiełki wzmacniasz organizm i wspierasz go w walce z wolnymi rodnikami. 

  • Kiełki wzmacniają system immunologiczny

Regularne spożywanie kiełków wzmacnia organizm ponieważ uzupełniane są niedobory witamin, minerałów, błonnika, antyoksydantów i aminokwasów. Kiełki są bowiem skarbnicą tych wszystkich składników odżywczych. Zmagazynowane są one w nasionach, jednak dopiero w fazie kiełkowania przekształcają się za pomocą enzymów w składniki dostępne, przyswajalne dla ludzkiego organizmu. Kiełki zawierają wysoką zawartość witaminy C (szczególnie kiełki lucerny), która pomaga zwalczać infekcje. Warto wzmacniać swój organizm przez cały rok, a szczególnie w sezonie jesienno-zimowym, gdzie narażeni jesteśmy na przeróżne infekcje. Zachęćmy również swoich bliskich, młodszych i starszych do regularnego spożywania kiełków. Co więcej, uprawiajmy i zachęcajmy innych do samodzielnej uprawy kiełków w domu – jest to naprawdę łatwe, tanie i sprawdzone rozwiązanie. Szeroki wybór kiełków znajdziecie na naszym e sklepie.

sałatka z kiełkami, widok na miseczkę z góry, ustawiona na jasnym tle
Warto spożywać kiełki na co dzień i zachęcić do tego wszystkich domowników, młodszych jak i starszych!
  • Kiełki są bogatym źródłem białka

Białko jest bardzo ważnym składnikiem diety człowieka, nawet ważniejszym niż witaminy czy minerały. Uczestniczy w procesach wzrostu i regeneracji komórek, tkanek i narządów. Są niezbędne do syntezy hormonów oraz przenoszą tlen do komórek. Białka są elementem składowym przeciwciał, które chronią przed bakteriami i wirusami. Bogatym źródłem białek są kiełki lucerny, fasoli mung  czy soczewicy. Nad kiełkami szczególnie powinni pochylić się zatem wegetarianie, weganie, czy też ludzie ograniczający spożywanie mięsa. Soja i soczewica zawierają więcej białka niż produkty pochodzenia zwierzęcego. W jadłospisie zdrowego człowieka białko powinno stanowić ok 25-30% diety. Dodatkiem do śniadania lub kolacji będzie wartościowa garść ulubionych kiełków-niskokalorycznego źródła białka. 

  • Kiełki pomagają zwalczyć nadwagę 

Kiełki są niskokaloryczne, lekkostrawne i łatwo przyswajalne dla ludzkiego organizmu. Dodatkowo zawierają dużą ilość błonnika, który ułatwia trawienie i wpływa na prawidłową perystaltykę jelit. Pobudza również wydzielanie soków trawiennych, stymuluje ukrwienie jelit. Błonnik chroni układ pokarmowy przed hemoroidami, nowotworami czy zaparciami. Enzymy zawarte w kiełkach pobudzają wydzielanie żółci w wątrobie przez co wspierają trawienie pokarmów. Podstawą całego procesu odchudzania jest m.in. prawidłowe, zdrowe trawienie, które możesz wspomóc regularnie spożywając kiełki. 

  •  Kiełki są kopalnią witamin i minerałów

Zawierają ok 40 razy więcej witamin i minerałów niż dojrzałe rośliny! Dzieje się tak ponieważ podczas fazy kiełkowania substancje zapasowe zawarte w nasionach są przekształcane pod wpływem enzymów w prostsze, bardziej przyswajalne dla organizmu związki proste. Ilość tych substancji wraz z rozwojem rośliny zmniejsza się-dlatego w kiełkach jest ich tak bardzo dużo w porównaniu do dorosłych roślin. Tajemnica tkwi zatem w niepozornych nasionach! Jednym słowem nasiona mają moc! Kiełki zawierają witaminy z grupy B, PP, C, A, D,E, K oraz wiele minerałów takich jak sód, potas, wapń, selen, miedź, cynk, żelazo.  

  •  Kiełki brokuła jako prewencja chorób nowotworowych 

Wiele badań naukowych dowodzi, że kiełki brokuła  zawierają substancje przeciwnowotworowe zawarte w związku zwanym sulforafanem. Hamuje on enzymy, które aktywują substancje rakotwórcze, ponadto pobudzają związki usuwające potencjalne czynniki nowotworowe z organizmu. Zawarty w brokułach chlorofil odtruwa organizm i łagodzi niekorzystne skutki spożywania mięsa. Warto zatem dodać do swojej diety kiełki brokuła. Można spożywać je dodając do kanapek, sałatek, past czy makaronów.

Sałatka z kiełkami, rzodkiewką, sałatą, czerwoną endywią
Kiełki można dodawać do sałatek, kanapek, makaronów, sosów. Nie dosyć, że wzbogacą smak dań to dodatkowo je udekorują!
  • Kiełki poprawiają stan włosów, paznokci i skóry

Regularne spożywanie kiełków widocznie poprawia kondycję włosów i paznokci ze względu na bogatą zawartość witamin, minerałów i białka. Białko odpowiada za lśniącą i gładką strukturę włosa, cynk wpływa pozytywnie na wygląd skóry i paznokci. Cynk zapobiega starzeniu się skóry, ma działanie oksydacyjne, łagodzi problemy trądzikowe. Najwięcej cynku zawierają kiełki brokuła, rzodkiewki, rzeżuchy, lucerny, cebuli. Pozytywnie wpływają też zawarte w kiełkach krzem, siarka, wapń, magnez i selen. Zamiast suplementów diety warto codziennie sięgnąć po garść kiełków!

  •  Kiełki można uprawiać w prosty i wdzięczny sposób 

Nie dosyć, że kiełki to samo zdrowie to dodatkowo w prosty sposób można produkować je na parapecie w domu przez cały rok! W ten sposób zapewnisz sobie stałe źródło świeżych i zdrowych mikrowarzyw, które będziesz miał dosłownie pod ręką. Kiełki nie potrzebują podłoża organicznego (ziemi), jedynie nośnik taki jak kiełkownica czy też słoik.

3 kiełkownice słoikowej obok siebie z 3 różnymi rodzajami kiełków
Warto w jednym czasie uprawiać parę różnych nasion na kiełki by mieć różnorodność.

Ekspert radzi: “Warto produkować na raz parę różnych gatunków nasion na kiełki w paru kiełkownicach w odstępie kilku dni po to, aby mieć cały czas dostęp do świeżych kiełków.” 

Poniżej krótka instrukcja jak produkować kiełki w kiełkownicy słoikowej. To jedna z najprostszych metod kiełkowania, a stylowy design kiełkownicy będzie świetnie wyglądał w każdym wnętrzu. 

  1. Wybierz swoje ulubione kiełki i kiełkownicę (masz do wyboru 0,5l lub 1 l). 
  2. Wsyp nasiona do słoika, zalej sporą ilością wody i pozostaw na ok 8 godzin.
  3. Następnie przepłucz nasiona-potrząśnij słoikiem i obróć go tak, żeby cały nadmiar wody spływał przez metalowe wieczko z siatką. 
  4. W następnych dniach płucz nasiona najlepiej 2 razy dziennie (bez wyjmowania kiełków ze słoika-po prostu wlej wodę, potrząśnij słoikiem i wylej pozostałą wodę).
  5. Po ok 3-4 dniach ciesz się swoimi własnymi kiełkami!
Kiełkownica słoikowa na podstawce, kiełki w słoiku, obok kanapka z kiełkami
Kiełkownica słoikowa pozwoli Ci w łatwy i szybki sposób uzyskać kiełki z nasion!

Własna produkcja kiełków w domu gwarantuje to, że otrzymujesz świeże mikrowarzywa, które masz pod ręką, poza tym skracasz łańcuch dostaw oraz ograniczasz plastik (nie kupując kiełków w plastikowych opakowaniach ze sklepu). Poza tym własna produkcja daje wiele satysfakcji, z małego nasiona otrzymujemy roślinkę, którą dodatkowo możemy zjeść. Może to być świetna zabawa zarówno dla dzieci jak i dorosłych. Gorąco zachęcamy do spożywania i produkcji własnych kiełków!

Najpopularniejsze kiełki-Top 10

Wybór gatunków roślin na kiełki jest naprawdę szeroki. Różnią się one smakiem, kolorem, wielkością. Każdy znajdzie coś dla siebie. W ofercie posiadamy wiele ciekawych nasion na kiełki, oprócz wymienionych Top 10 ciekawymi propozycjami są mieszanki m.in:

Są to specjalnie wyselekcjonowane, pasujące i uzupełniające się smakowo różne nasiona na kiełki. Znajdziesz w nich parę gatunków roślin więc jest to fajny mix, nie musisz uprawiać ich osobno tylko w jednym słoiku. 

Top10 nasion na kiełki:

  • kiełki lucerny -zwane alfalfa, uznawane za jeden z najzdrowszych pokarmów świata, wyróżniają się dużą zawartością witaminy K i fitoestrogenów, niezwykle cenne dla kobiet w ciąży i w okresie menopauzy, mają delikatny smak
  • kiełki rzodkiewki -charakteryzują się dużą zawartością witaminy C, kwasu foliowego, witamin B, błonnika, maja lekko pikantny smak
  • kiełki fasoli mung -zwana złotą fasolą, niezwykle bogata w łatwo przyswajalne białko, żelazo, wapń, potas, można używać również do dań z patelni
  • kiełki rzeżuchy -tak naprawdę pieprzyca siewna, znane z wielkanocnych stołów, zawiera duże ilości jodu, zalecane przy zaburzeniach tarczycy, poprawiają kondycję skóry i włosów
  • kiełki kapusty głowiastej czerwonej -lekkostrawne, zawierają dużo błonnika i kwasu foliowego, witaminy C i E. Pędy i listki są czerwono-fioletowe co dodaje im uroku i zdobi każdą potrawę. 
  • kiełki fasoli Adzuki -wyróżniają się większą lekkostrawnością, polecane przy dietach odchudzających, popularne w kuchni azjatyckiej, szczególnie w Chinach, w smaku podobne do groszku cukrowego, z orzechową nutą, najlepiej poddać je obróbce cieplnej lub surowe spożywać kiedy wybijający z nasiona pęd osiągnie 1,5 cm
Kiełki fasoli adzuki w miseczce, za nimi pomidorki i sałata
kiełki fasoli Adzuki
  • kiełki pora  -wyróżniają się wysoką zawartością błonnika, białka, kwasu foliowego i witaminy B6,lekko pikantne w smaku
  • kiełki słonecznika  -bogate w witaminę D-bardzo rzadko występującą w roślinach, a także fosforu, wapnia, magnezu, miedzi, cynku, potasu, w smaku delikatne, z orzechowym posmakiem, spożywa się je na surowo
  • kiełki gorczycy sarepskiej -pikantne w smaku, bogate w witaminy i minerały, mają działanie przeciwzapalne przeczyszczające, pobudzają trawienie, polecane przy chorobach i zaburzeniach układu pokarmowego

     

Wybierz swoje ulubione kiełki, kiełkownicę i do dzieła! Wysiewaj i obserwuj jak #pieknierosna! Powodzenia! 

Artykuł został utworzony we współpracy z naszym Ekspertem ds. Jakości P. Jolantą Marszałek 

mgr inż. Anna Sławińska

Ekspert kwiatowy #pieknierosna w firmie W.Legutko