Brak ogrodu to nie problem-uprawa mikrowarzyw w domu.

Brak ogrodu to nie problem-uprawa mikrowarzyw w domu! Kiełki, mikrolistki, młode listki-co to jest, czym się różnią i dlaczego warto uwzględnić je w swojej diecie?

Jaki jest najzdrowszy i najszybszy do wyprodukowania produkt roślinny, a w dodatku można wyhodować go na domowym parapecie? Otóż są to kiełki, mikrolistki i młode listki (=mikorowarzywa)! Uznawane są za superfoods czyli żywność, która jest nieprzetworzona, wysoce bogata w witaminy i minerały, wpływająca pozytywnie na stan zdrowia człowieka. Ich uprawa może odbywać się cały rok w domu. Bez większego wysiłku uzyskasz zdrowe i smaczne mikrowarzywa gotowe do spożycia we wczesnej fazie wzrostu. Dowiedz się jakie są różnice pomiędzy tymi trzema formami roślin, dlaczego warto je uprawiać i spożywać. 

Kiełki, mikrolistki, młode listki-co to jest, czym się różnią i dlaczego warto uwzględnić je w swojej diecie?

Różnice pomiędzy kiełkami, mikroliściami i baby leaf.

Charakterystyka mikrowarzyw

Kiełki

Mikrolistki

Młode Listki (Baby leaf)

Dlaczego warto jeść i uprawiać mikrowarzywa?

Różnice pomiędzy kiełkami, mikrolistkami i baby leaf

Mikrowarzywa dzielą się na kiełki, mikrolistki (=microgreens) i młode listki (=baby leaf). Różnią się przede wszystkim fazą wzrostu-w pierwszej fazie wzrostu rośliny pojawiają się kiełki, następnie mikrolistki, a na końcu młode listki. Różnice pojawiają się również w rodzaju stosowanego podłoża oraz czasie od wschodów do spożycia. Poniżej przedstawiamy tabelę systematyzującą wymienione różnice:

Rodzaj mikrowarzywa Podłoże W jakiej formie spożywamy Czas od wysiewu do spożycia
KIEŁKI bez podłoża organicznego-wystarczy nośnik np.kiełkownica/słoik w całości z częścią nasion ok 3-4 dni
MIKROLISTKI niewielka ilość ziemi/lignica/wata/kiełkownica z siatką mała lub duża ścięte całe roślinki w fazie pierwszych liści (ścinamy nożyczkami) ok 2 tygodnie
MŁODE LISTKI ziemia/podłoże kokosowe większe od mikroliści-rośliny w fazie kolejnych par liści, (ścinamy nożyczkami) ok 3-4 tygodnie


Charakterystyka mikrowarzyw – zielone miniaturki roślin

Kiełki

Pierwsza faza wzrostu rośliny. Kiełki uprawia się bez podłoża organicznego -wystarczy nośnik-np. kiełkownica plastikowa/szklana/gliniana lub słoik. Ciekawym rozwiązaniem są kiełkownice w formie szklanego słoika . Dostępne są o pojemności 0,5 l, 1 l lub w zestawach 2 lub 3 słoikach 0,5 l.  Nie dosyć, że mają piękny design pasujące do każdego wnętrza to są ekologiczne i wielokrotnego użytku. Dzięki niej w szybki i bardzo łatwy sposób uzyskasz pyszne i zdrowe kiełki!  Jeśli chcesz zobaczyć jak używać tego rodzaju kiełkownicy obejrzyj nasz film video z serii #pieknierosna! 

kiełki w kiełkownicy słoikowej
Własna uprawa kiełków w kiełkownicy słoikowej jest naprawdę prosta! W szybki i łatwy sposób uzyskasz ulubione kiełki.

 Kiełki spożywa się w całości, z częścią nasion. Czas od wysiewu do spożycia wynosi ok 3-4 dni. 

Skąd wzięły się kiełki? Do Europy przywędrowały z Bliskiego Wschodu, a konkretniej z Chin, gdzie były spożywane i stosowane jako lek już w starożytności. Odkryto je przypadkiem podczas morskiej żeglugi. Wyprawa się przedłużała, na statku zostały tylko nasiona fasoli, które zaczęły kiełkować. Uczestnicy żeglugi z braku innego pożywienia spróbowali wykiełkowanej fasoli, która okazała się smaczna i pożywna. Zdobywają coraz większą popularność, głównie za sprawą rosnącej popularności diety wegetariańskiej. Kiełki to bomba witaminowa. Mimo swoich małych rozmiarów potrafią wzbogacić dietę człowieka w najpotrzebniejsze składniki odżywcze. Zawierają wiele witamin (A,D,E,K,C,PP,B), minerałów (żelazo, magnez, potas, miedź, cynk, selen), białko, błonnik, nienasycone kwasy tłuszczowe, aminokwasy. Są źródłem antyoksydantów, które chronią przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. 

zblizenie nie zielone kiełki rzeżuchy
Kiełki to bomba witaminowa! Powinny zagościć w codziennej diecie każdego z nas.

Niezwykle cenne są kiełki brokuła, które mają właściwości antynowotworowe.  Zawierają one sulforalfany likwidujące wolne rodniki. Warto również zwrócić uwagę na kiełki lucerny -zwane Alf-al-fa (z arabskiego ojciec wszelkiego pożywienia), które zawierają bardzo dużą ilość żelaza i łatwo przyswajalnego białka. 

kiełki lucerny na białym tle
Kiełki lucerny są niezwykle cenne dla naszej diety -zawierają duże ilości białka i żelaza!

Regularne spożywanie kiełków wzmacnia odporność organizmu, działa przeciwnowotworowo, przeciwdziała różnym schorzeniom (np. zawałom), uzupełnia braki witamin i minerałów, pozytywnie wpływa na poprawę stanu skóry. Kiełki różnią się kolorem jak i smakiem, w zależności od tego jakiego gatunku są to kiełki (np.kiełki rzodkiewki-lekko różowe, pikantne, kiełki brokuła zielone, delikatniejsze itd.). Te mikrowarzywa są nie tylko smaczne ale również niskokaloryczne! Poza wymienionymi wyżej kiełkami brokuła i lucerny polecamy również:

Ciekawą propozycją są też mieszanki kiełków: 

W zakładce Nasiona na kiełki  w e-sklepie znajdziesz pełną ofertę tych nasion. 

Posiadamy również ofertę nasion BIO, w której również znajdziesz BIO nasiona na kiełki.

Poznaj 8 powodów dla których warto jeść kiełki zimą! Już w lutym ukaże się na ten temat nasz artykuł. 

Mikrolistki

Druga faza wzrostu rośliny. Mikrolistki uprawia się w niewielkiej ilości ziemi, na ligninie, wacie lub w kiełkownicy z siatką. Przydatny może okazać się pojemnik do uprawy mikrolistków. Jest to wygodne i praktyczne zastosowanie. Roślinki ścina się nożyczkami w pierwszej fazie liści. Czas od wysiewu do spożycia wynosi ok 2 tygodnie. 

Fioletowe mikrolistki w zielonym pojemniku do uprawy, ścinane małymi nożyczkami . w tle pomidory z mozarellą
Mikrolistki łatwo uprawiać w przeznaczonym do tego pojemniku. Ścina się je nożyczkami.
fioletowe mikrolistki na dłoni
Kolorowe mikrolistki bazylii 'Dark Opal’ mogą stanowić niebanalną dekorację potraw!

Zwane inaczej microgreens podobnie jak kiełki są bardzo zdrowe, zawierają wiele witamin, minerałów, antyoksydantów, mikroelementów i enzymów, dzięki którym są lepiej trawione. Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych przeprowadził w 2014 roku badania z których wynika, że najwięcej witaminy C, tokoferoli, karotenoidów, filochinu maja: czerwona kapusta , kolendra , szarłat jadalny. Mikrolistki rzodkiewki zwyczajnej  i gorczycy sarepskiej  charakteryzują się dużą dostępnością antyoksydantów i minerałów. Oprócz wymienionych powyżej mikrolistków polecamy też nasiona na micgrogreens:

makro na mikrolistki grochu
Mikrolistki grochu nadadzą ciekawy smak potrawom!
mikrolistki bazylii w pojemniku, w tle rzodkiewka, cebula, kaupsta
Lubisz świeże liście bazylii? Dzięki uprawie mikrolistków z nasion możesz mieć je na swoim parapecie przez cały rok!

W zakładce Mikrolistki w e-sklepie W.Legutko znajdziesz pełną ofertę tych nasion!

Młode listki

Trzecia faza wzrostu rośliny. Młode listki (=Baby Leaf) uprawia się w ziemi lub podłożu kokosowym. Baby leaf są większe od mikrolistków, ścina się je również nożyczkami, z fazie kolejnych par liści (drugich, trzecich itd.). Obrywamy tylko listki pozostawiając rośliny do dalszego wzrostu. Listki można obrywać przez kilka następnych tygodni! Baby leaf to zazwyczaj warzywa liściowe. Polecamy m.in. młode listki:

Ciekawą propozycją są mieszanki nasion:

-pikantna -mix sałat, kapust, brukwii i rukoli

-sałata-mieszanki odmian 

-mieszanka fitness -kilka odmian sałat i endywii

-mieszanka łagodna-mix szpinaku, buraka, rzeżuchy, brukwi i rokietty siewnej

młode listki w miseczce, w tle pomidorki i papryka ozdobna
Jeśli wolisz delikatniejsze smaki polecamy łagodną mieszankę młodych listków.
mix młodych listków w miseczce, w tle pomidorki i papryki ozdobne
Mieszanka pikantna doda smaku i charakteru każdej sałatce!

W zakładce Młode Listki w e-sklepie znajdziesz pełną ofertę nasion!

Mikrowarzywa maksimum korzyści. Dlaczego warto jeść i uprawiać mikrowarzywa?

sałatka i kanapka z młodymi listkami, w tle pomidorki i rzodkiewka
Spożywając codziennie świeże mikrowarzywa dostarczasz do organizmu cenny witaminy i minerały w skumulowanej dawce!

Ponieważ mikrowarzywa  zawierają ok 40 razy więcej składników odżywczych niż ich dorosłe formy warzyw! Wow! Istna bomba witaminowa. Dlaczego aż tyle? Odpowiedź tkwi w nasionach – rośliny kumulują w nich wartości odżywcze aby przekazać je kolejnemu pokoleniu, w tym wypadku kiełkom. Suche nasiona nie są przyswajalne w takim stopniu jak kolejne formy wzrostu roślin (kiełki, mikroliście, młode listki). Kiełkowanie jest najbardziej intensywnym czasem w życiu rośliny, w którym dochodzi do przekształcania substancji zapasowych na łatwiej przyswajalne związki proste. W tym czasie syntetyzowane są witaminy i aktywują się enzymy. Ten sam proces zachodzi zarówno w kiełkach, mikrolistkach jak i baby leaf.

Te mini warzywa mają w sobie wiele skumulowanych ilości witamin, soli mineralnych, antyoksydantów, białka, barwników asymilacyjnych (przeciwutleniacze przekształcane przez organizm w witaminy). Są jak shot energetyczny dla ludzkiego organizmu. Zamiast suplementów diety polecam zjeść garść mikrowarzyw! Spróbuj a zobaczysz różnicę w samopoczuciu i wyglądzie. 

W zależności od gatunku można uzyskać wiele różnych kolorów i smaków – np. różowe, ostre kiełki rzodkiewki, jasnozielone, delikatne kiełki lucerny, zielone, cytrynowe mikrolistki bazylii cytrynowej, czerwone młode listki sałaty Lollo Rossa. Warto wspomnieć, że ten smak jest skumulowany. W niepozornych małych roślinkach drzemie nie tylko moc zdrowia ale również smaku.

mikrolistki na parapecie, rzut z góry
Brak ogrodu to nie problem! Uprawiaj mikrowarzywa na swoim parapecie!

Spożywanie mikrowarzyw niesie więc dla zdrowia same korzyści. Kiełki, mikrolistki i młode listki można jeść przez cały rok, jednak szczególnie przydadzą się zimą, kiedy ciężko o świeże warzywa. Najlepsze jest to, że każdy może je w prosty i bezproblemowy sposób uprawiać w domu przez cały rok! Tym samym zyskujesz całoroczny dostęp do świeżych produktów. Swoją uprawę mikrowarzyw możesz prowadzić na parapecie w domu, a w cieplejszych porach roku na balkonie, tarasie czy w ogródku.  Tym sposobem wiesz, co jesz! Wiesz, że Twoje mikrowarzywa nie są pryskane żadnymi środkami chemicznej ochrony roślin ani nawozami i że są po prostu zdrowe. Więc jeśli nie masz ogródka to mimo wszystko możesz uprawiać warzywa, tylko te w wersji mini!

Miseczki z kiełkami rożnych warzyw ustawione na jasnym drewnie, obok dwie łyżki drewniane z kiełkami
Różnorodność smaków, kształtów i kolorów kiełków urozmaici Twoje codzienne dania.

Uprawa mikorwarzyw z nasion daje również wiele satysfakcji, obserwujemy rozwój roślin, dbamy o nie, może być to nie lada atrakcja zarówno dla dorosłych jak i dzieci. Daje to też kontakt z naturą, a wszelkie działania ogrodnicze mają pozytywny wpływ na ludzką psychikę (hortiterapia).

Mikrowarzywa mają również dobroczynny wpływ na urodę-wzmacniają włosy, skórę i paznokcie. 

Oprócz walorów smakowych i zdrowotnych mikrowarzywa posiadają walory dekoracyje – potrawy udekorowane różnokolorowymi kiełkami czy też listkami nabierają całkiem innego wymiaru, stają się ciekawsze i bardziej eleganckie.

Mikrowarzywa mogą również podgryzać Twoje pupile! Pies, kot, królik, chomik-chętnie poskubią sobie te małe formy roślin. 

kanapka z kiełkami rzodkiewki
Wysiewaj nasiona mikrowarzyw i chrup swoje plony na zdrowie!

 

Mam nadzieję, że po tym artykule nie są już Ci obce pojęcia kiełków, mikrolistków i młodych listków oraz, że zobaczysz w warunkach domowych jak #pieknierosna i będziesz je jadł dla swojego zdrowia i urody!

Nadzór merytoryczny nad artykułem: Dyrektor ds. Jakości, Laboratorium W.Legutko P. Jolanta Marszałek

 

 

mgr inż. Anna Sławińska

Ekspert kwiatowy #pieknierosna w firmie W.Legutko